Преса

Преса

Монумент

13 квітня Юрій Мажуга відзначає 85-річчя

Серед імен, що прикрашають афішу Національного академічного театру російської драми ім. Лесі Українки, зустрічаємо давно знайоме — Юрій Миколайович Мажуга, народний артист, професор Університету ім. І.Карпенка-Карого, академік Академії мистецтв України, орденоносець... Відомий актор створив чимало образів на сцені й на екрані. І коли кажуть, що сьогодні Юрій Миколайович «на заслуженому відпочинку» — не вірте! У акторів, особливо талановитих, відпочинку не буває, бо творчість їхня повсякчасна, щохвилинна, щоденна, адже вона для них і є саме життя.

От і сьогодні наш ювіляр вкотре виходить на сцену іншою людиною, героєм вистави. Яскраві, часом ексцентричні, а здебільшого правдиві, як сама правда, миттєвості перевтілення артиста — одна з найчарівніших принад його обдарування. Його акторська техніка вкрай тонка, рухлива, гнучка. Багатобарвність, у якій органічно поєднуються суперечливість, контрастність, глибина і фарсовість — показові ознаки ролей, створених Ю.Мажугою.

Його дитинство продзвеніло в Києві і на Алтаї, в Макарові і Одесі. Батьки — інженер-землероб і вчителька — не заважали синові шукати себе. Професію актора Юрій одержав у Київському театральному інституті ім. І.Карпенка-Карого з рук унікальної людини, учня геніальних реформаторів радянського театру К.Марджанова і В.Мейєрхольда — В. Неллі. І все життя пропрацював в одному театрі — Київській російській драмі.

Тут він формувався під керівництвом і в партнерстві з видатними майстрами сцени — К.Хохловим, М.Романовим, В.Халатовим, Є.Опаловою, М.Стрелковою, М.Білоусовим та іншими, вражаюча була трупа. Кожна роль актора вкарбовувалась в серце і пам’ять глядачів. Рухливий Бенволіо («Ромео і Джульєтта»), мужній Сергій («Іркутська історія»), шалений Васька Пєпєл («На дні»), трагічний Євдокимов («104 сторінки про кохання»), страшенно смішний Пандольфо («Шлюб за конкурсом»), мудрий Аким («Влада темряви»), сатирично затаврований Кабачков («Добряки»), класичний Городничий («Ревізор»), значуще мовчазний сеньйор Бальбоа («Дерева помирають стоячи») — та їх же біля ста! І ще півсотні образів створив у кіно! Дуже багато серед них сучасників. І більшість з них Ю.Мажуга наділяв багатим внутрішнім світом, доброю і чистою душею.

Актор неординарної людської привабливості Юрій Миколайович володіє рідкісним даром перевтілення. Сценічна привабливість у поєднанні з витонченою, глибокою психологічною розробкою образу, широкий діапазон засобів акторської виразності, гостра характерність, щира ліричність вивищують актора на рівень європейського масштабу. Висока професійна майстерність і значущість духовно наповненої особистості Ю.Мажуги є незаперечним і втішним фактором вітчизняного театрального мистецтва новітньої доби.

9 травня Юрій Миколайович вийде на сцену Театру ім. Лесі Українки в ролі Ераста Петровича у прем’єрній виставі «В цьому милому, старому домі», поставленій М. Резниковичем за п’єсою О.Арбузова.

Олена КОГУТ

"День" №65, (2016)

Посилання:

 
go_up