Преса

Преса

У Києві представили перший театральний проєкт про події дня початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну

У Київському Національному театрі імені  Лесі Українки відбулася прем'єра сценічного проєкту "Блокпост":  нова п'єса від молодого українського автора  Антона Несміянова у межах творчої акціі театру "Ми з України. Сценічні читання".

Особливість театрального проєкту  в тому, що це фактично перше сценічне звернення українського театру до трагічної теми 24 лютого 2022 року, тобто дня початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, -  про це повідомив театральний критик Олег Вергеліс у своєму Telegram-каналі "Театр. Мало. Букв".

Режисер "Блокпосту" -  Олександр Степанцов, молодий постановник, учень М. Ю. Резніковича та Д. В. Бабаєва, автор успішних постановок на сцені Театру Лесі Українки ("Ціна" за п'єсою Артура Міллера та "Святе сімейство" за п'єсою Альдо Нікколаї).

Останнім часом  режисер паралельно працював над двома п'єсами про війну -  словацька антифашистська п'єса "Поки півень заспіває"  авторства Івана Буковчана про події Другої світової війни у Європі та нова п'єса від молодого українського автора Антона Несміянова "БЛОКПОСТ" про події теперішньої російсько-української  війни.

Свій текст Несміянов  запропонував у проєкт сценічних читань "Ми з України", в межах якого режисери звертаються  до сучасної і  класичної  драматургії.

На думку режисера Олександра Степанцова, "теперішня  трагедія російсько-української війни ще  потребує  часу, аби сучасні автори відрефлексували у своїх  нових текстах масштаби  та безодню цієї воєнної та людської катастрофи, а от цінність нових драматургічних текстів про війну, які автори активно пропонують театру хоча б у тому, що в таких текстах є закарбований біль цієї миті, нашого теперішнього воєнного дня,  там є і живі рани, що ятрять кожному, є щирі емоції та творчий неспокій сучасних молодих  авторів. Мене щиро вразило, що 6 травня,  під час нашого першого показу "Блокпосту", переповнений зал  одночасно дихав і жив з нашими акторами і з  трагічною темою, і  з воєнною історією",  - каже режисер  після першого показу   проєкту на Новій сцені Київського Театру імені Лесі Українки .

У п'єсі "Блокпост" серед головних героїв є Дід, що вартує на блокпосту напередодні вторгнення агресора. На підмогу Дідові поспішає його  Онук, який відразу не зізнається, що за час дідової варти уже розпочалося повномасштабне вторгнення ворога на  українську землю.  Вибухи, перестрілки та біженці на блокпосту згодом і відкривають очі старому дідугану на реальну війну, учасником якої згодом стане кожен...

У ролі Діда - один з найяскравіших акторів трупи Театру імені Лесі Українки, народний артист України Віктор Алдошин (раніше він прекрасно зіграв Василя Кузовкіна у виставі "Нахлібник").

У ролі Онука - молодий актор Михайло Ганєв.

У  сценічному проєкті "Блокпост" також задіяні актори: Ксенія Ніколаєва, Олександра Єна, Олексій Поліщук, Віталій Овчаров, Станіслав Бойко, Віктор Семирозуменко.

Художниця проєкту - Олена Дробна.

Народна артистка України Ксенія Ніколаєва, котра грає у "Блокпості" загадкову героїню, яку називають "Та, що їде" говорить у коментарі нашому виданню: "Мені здається, що така тема і такий проєкт сьогодні конче необхідні у теперішніх складних умовах життя, як творча реакція на саме це життя і як творчий союз усіх митців, що працювали над проєктом: молодий автор, молодий режисер, актори Національного театру імені Лесі Українки. Участь моя особиста у цій п'єсі на актуальну воєнну тематику це також потреба донести до глядача можливість віри та надії у теперішній жахливий воєнний час. Адже театр - це сильні психологічні ліки та спонукання до перемоги та  власної сили. З режисером Олександром Степанцовим та з усіма партнерами виникла  справжня театральна співтворчість. І це насправді круто!".

Режисер Олександр Степанцов каже нашому виданню, що деякі актори Театру імені Лесі Українки задіяні одночасно у двох його воєнних театральних проєктах: теперішній"Блокпост" Антона Несміянова та майбутня вистава "Поки півень проспіває" Івана Буковчана. Репетиції словацької антифашистської п'єси розпочалися ще  28 квітня і про прем'єрні перспективи наразі говорити передчасно: режисер сподівається, що нова вистава з'явиться відразу після Перемоги.

ZN.UA 7 травня 2022

Посилання:

 
go_up